
מאז הקמתה של מדינת ישראל למדינה היו יחסים מיוחדים מאוד עם ארצות הברית. ארצות הברית הינה המעצמה הכי גדולה מבחינה צבאית, כלכלית ותרבותית בעולם כולו. הברית המיוחדת של ישראל עם ארצות הברית סייעה למדינה לשרוד אל מול כל האויבים הרבים שיש לה בסביבה. כמו בכל הסכם נישואים טוב, גם בברית בין ארצות הברית וישראל יש לפעמים חילוקי דעות ואי הסכמות. אי הסכמות אלו עלו לאחרונה בעקבות ההסכם עליו חתמה ארצות הברית עם שאר המעצמות בנוגע ליכולת הגרעינית של אירן. לפי ההסכם האיראנים ייהנו מהסרת הסנקציות הבינלאומיות על הכלכלה שלהם והם יוכלו להעשיר אורניום למטרות לא צבאיות – ישראל התנגדה להסכם זה במשנה תוקף.
למה הסכם הגרעין עם אירן רע לישראל?
אז למה בעצם הסכם הגרעין עם אירן רע לישראל? עד לשנות השבעים של המאה ה-20 לישראל ואירן היו יחסים דיפלומטיים וקשרי מסחר ענפים. המהפכה האסלמית חתמה את הגולל על קשרים אלו ומאז אירן וישראל הפכו להיות מדינות אויב. האירנים מכריזים מעל לכל במה שהם רוצים להשמיד את ישראל. הם גם מגבים את הכוונות שלהם במעשים – על ידי תמיכה ומימון של ארגוני טרור כמו חיזבאללה. החשש הישראלי מפני פצצת גרעין אירנית הוא מוצדק ומובן והוא מתקשר לפחדים הכי עמוקים של החברה הישראלית – הפחד מפני השמדה.
למה הסכם הגרעין עם אירן טוב לארצות הברית?
למעשה הסכם הגרעין טוב לארצות הברית וגם לשאר המעצמות. אירן היא מדינה שיש לה הרבה מאוד עתודות נפט. הסנקציות שהוטלו על אירן מנעו מכל מדינות העולם לקנות מאירן נפט וכך מחירי הדלק בעולם עלו. הסרת הסנקציות בעקבות ההסכם תוזיל את מחירי הדלק בשוק העולמי וכך היא תאפשר למדינות רבות להרוויח יותר כסף מצד אחד ולחסוך בהוצאות שלהן מצד שני. מדינות רבות עם מעוניינות לקנות מאירן נשק – דבר שכיום נאסר לפי הסנקציות שהוטלו עליה.
איך ההסכם ישפיע על הברית בין ישראל וארצות הברית?
עדיין מוקדם מדי להגיד איך ההסכם בין ארצות הברית ואירן ישפיע על הקשרים בין ארה”ב וישראל. לאחרונה נרמז במהודרות החדשות על צעדי פיוס שארצות הברית מציעה לישראל כמו למשל חבילת נשק וחבילת הגנה וגם שחרור מוקדם של המרגל הישראלי ג’ונתן פולארד. בראש המתנגדים הישראליים להסכם ניתן לכלול את ראש הממשלה בנימין נתניהו שמעל לכל במה אפשרית מתנגד להסכם ומנסה לפעול נגדו. ראש הממשלה לא מוכן לקבל את העמדה הרשמית של הממשל האמריקאי והוא מנסה לפעול בקונגרס בוושינגטון נגד קבלת ההסכם. כך או כך נדמה שיחסי ארצות הברית וישראל עומדים היום יותר מתמיד למבחן שתוצאותיו ישפיעו רבות על עתידה של מדינת היהודים בלב ליבו של המזרח התיכון ועל מעמדה של ישראל בכל העולם.