
מדי שנה יוצא צה”ל למבצע מיוחד נגד חיילים נפקדים, כתוצאה מכך ירדו במהלך השנים המספרים באופן דרסטי ובשנים האחרונות חלה ירידה של למעלה מתשעים אחוז במספר הנפקדים. מבחינת צה”ל מדובר בהישג גדול, שכן נפקדות נחשבה במשך שנים לאחד מעקבי אכילס של השירות הצבאי.
נפקדות מוגדרת על ידי הצבא כעבירה שמבצע חייל אשר לא מגיע למקום בו הוא אמור להתייצב. על פי החוק הצבאי, חייל אשר קיבל צו גיוס ולא התייצב במועד שנקבע לו, חייל אשר משרת בשירות סדיר או מילואים ועזב את יחידתו בלי לעדכן ובלי רשות, חייל שאינו נמצא במקום בו הוא אמור להיות מוצב או חייל שלא הגיע ליחידה אליה נשלח, כל המקרים הנ”ל הם מקרים של נפקדות.
ההבדל בין נפקדות לעריקות זה משך תקופת הזמן בה החייל לא מתייצב. נפקדות מוגדרת עד 21 יום, כאשר על פי החוק יש הבדל בין נפקדות של 24 שעות למעבר לכך. חייל שנפקד מעל 21 יום מוגדר עריק. זה נכון גם למקרה של חיילי סדיר וגם למקרה של חיילי מילואים.
מדוע חיילים נפקדים משירות צבאי
אפשר לחלק את התשובה לשאלה זו לשני חלקים. בחלק הראשון, יש חיילים אשר בוחרים לנקוט בגישה של נפקדות בגלל חוסר רצונם לשרת בכלל בצבא ואי הסכמת הצבא לשחרר אותם. הם נוקטים בגישה לפיה, אם הם יעשו בעיות, הצבא יתייאש וישחרר אותם. בדרך כלל הם אפילו לא חושבים לשכור עורך דין צבאי שיגן עליהם בעניין, הם פשוט עושים כרצונכם ומקווים שהצבא יקבל את עמדתם.
החלק השני הוא יותר מסובך. מדובר על חיילים שרוצים לשרת בצבא אך נתקלים בבעיות שונות. למשל, הם ירצו להיות במקום מסוים בעוד הצבא מעדיף לשלוח אותם למקום אחר, אז הם יגלו גישה של נפקדות בשביל שהצבא ידאג להעביר אותם. דוגמא אחרת, הם רוצים לשרת אך הם מרגישים שהמפקדים נוקטים כלפיהם גישה שלילית ובעייתית, הנפקדות מהווה סוג של סימן שהם חווים חוויה שלילית קשה בצבא. יש גם לא מעט חיילים שנפקדים כתוצאה מבעיות בבית, החל מסיבות כלכליות וכלה בסיבות של מחלה ועוד. במקרים כאלה, בעזרת עורך דין צבאי טוב, אפשר לקבל הקלה משמעותית בעונש.
למה צה”ל נאבק בנפקדות
התשובה לכך פשוטה והיא די דומה לכל המדינות בעולם בהן יש מערכת של גיוס חובה. צבא זו מערכת סגורה עם משמעת מאוד קשה שאיננה מוכנה לקבל מצב שמישהו מבחוץ יערער אותה. אם הצבא יקבל סיטואציה בה חייל נפקד מהמסגרת הצבאית, אז עוד ועוד חיילים ינקטו בגישה כזו. זה דבר שמבחינת המערכת הוא אסור.
סיבה נוספת שבגינה צה”ל נלחם בתופעת הנפקדות היא, שיש לצה”ל כמות מוגבלת של אנשים שיכולה לשרת בה. היא לא יכולה לוותר על חיילים ולהתיר להם להיפקד משירות צבאי מתי שהם רוצים. לכן היא נלחמת בתופעה. מצד שני, היא מכירה בעובדה שחיילים אשר אינם רוצים או אינם יכולים במערכת, לא עוזרים לה ויכולים לפגוע בה, לכן בהרבה מקרים אחרי שהיא מענישה אותם, בין היתר למען יראו וייראו, היא פשוט משחררת אותם.
נפקדנו, מה עכשיו?
כמו שציינו יש הבדל בין נפקדות של עד 24 שעות לנפקדות של מעבר ל-24 שעות. נפקדות של עד 24 שעות יכולה להיסגר בשיחת טלפון או בירור מול המפקד הישיר. נפקדות של מעבר ל-24 שעות עלולה להוביל לדין משמעתי ביחידה. בשביל להקל על העונש, מותר שמראש תצרו קשר ותסבירו מדוע אתם נפקדים, לא תמיד ההסבר יתקבל אך עצם העובדה שהסברתם בהחלט יעמוד לזכותכם.
ברגע שאתם חוזרים ליחידה, רצוי שיהיה לצידכם עורך דין צבאי אשר ינחה אתכם ויסביר לכם כיצד לנהוג. בכל מקרה חשוב להתייעץ עם עורך דין צבאי על מנת שינהל את הדיאלוג מול הצבא. אומנם נפקדות איננה דומה לעריקות אך עדיין העונש יכול להיות לא נעים, עורך דין צבאי יכול להקל עליכם בזכות הידע והניסיון שלו.
עורך דין צבאי ניתן למצוא כיום בשלל דרכים, החל מחיפוש פשוט באינטרנט בו תוכלו למצוא מגוון עורכי דין שמתמחים בדין הצבאי וליצור עימהם קשר, המשך בחיפוש דרך מכרים ובני משפחה שמבינים בתחום ואולי אף נעזרו בעורכי דין צבאיים בעבר, וכלה בסנגוריה הצבאית שם מועסקים עורכי דין עם התמחות בדין הצבאי אשר עומדים לרשות החיילים.
כאשר אתם בוחרים עורך דין צבאי, יש לשבת עמו ולהסביר לו את פרטי המקרה, יש לפרט בפניו מדוע עשיתם את זה, להציג בפניו את כל המסמכים או הראיות שיש לכם בשביל להוכיח שאתם צודקים, רק כך הוא יוכל לעמוד מול המערכת הצבאית ולנסות להמתיק את עונשכם.
עליכם לקחת בחשבון, מאחד ומדובר בהליך שהצבא מאוד לא מוכן לקבל, הרי שייתכן והתדיינות עליו תהיה ארוכה ולא פשוטה, אך בעזרת עורך דין צבאי יש סיכוי רב שתוכלו להתגבר על כך ולצאת ממנו עם עונש מינימאלי אם בכלל תיענשו.