חוק רישוי עסקים שחוקק כבר לפני יותר מ-50 שנה, והתקנות השונות שנקבעו על סמך אותו חוק, מעמידים אתגר לא פשוט בפני יזמים שמבקשים להקים עסק חדש. אמנם בשנים האחרונות המגמה היא להקל על הרגולציה, אולם מצד שני הרשויות חייבות כמובן לדאוג גם שרווחת האזרחים ושלומם לא יהיו בסכנה עקב פעילות עסקית כזו או אחרת – ובהתאם לא קל לקבל רישיון עסק.
למי מוגשת הבקשה לרישיון עסק?
את הבקשה לרישיון עסק יש להגיש לרשות המקומית שבשטחה העסק אמור לפעול. אגף הרישוי בוחן את הבקשה ובנוסף מבקש את חוות דעתם של גורמי הרישוי הרלוונטיים, כפי שהם מפורטים בצו רישוי עסקים עדכני.
מיהם גורמי הרישוי בהתאם לסוגי העסקים השונים?
גורמי הרישוי האפשריים הם הרשות הארצית לכבאות והצלה, משטרת ישראל, המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות, משרד הכלכלה ומשרד החקלאות. כמובן שלא כל בקשה לרישיון עסק נבחנת על-ידי כל הגורמים הנ”ל, אלא רק אלה הרלוונטיים לתחום הפעילות של העסק.
אילו מסמכים מוגשים עם הבקשה לרישיון?
המסמכים החשובים ביותר שאותם יש לצרף לבקשה לרישיון עסק הם תוכניות העסק. התוכניות חייבות להיות חתומות על-ידי מהנדס אזרחי או אדריכל, או לחילופין הנדסאי בניין/אדריכלות, והן כוללות תרשים סביבה (קנה מידה 1:1,250), תרשים מגרש (קנה מידה 1:250 או 1:500), ואת התכנון הפנימי של העסק (קנה מידה 1:100) עם 2 חתכים לפחות. בעסקים מסוימים יש לצרף גם תוכנית בטיחות מפורטת.
כמה זמן נמשך תהליך רישוי עסקים?
בשנים האחרונות ישנו מאמץ רב לצמצם את פרק הזמן עד להשלמת התהליך של רישוי עסקים. בעקבות הרפורמה האחרונה ב-2018 ישנם עסקים רבים שיכולים לקבל את הרישיון המיוחל כבר תוך 21 ימים, וזאת על סמך תצהיר ועוד לפני שהושלמו הבדיקות של גורמי הרישוי. יחד עם זאת חשוב להדגיש שאם לאחר מכן יתגלה שהעסק לא עומד בתנאים הקבועים בחוק, הרישיון כמובן יישלל וכנגד בעל העסק עשויות להיות מופעלות סנקציות נוספות.
לכמה זמן תקף רישיון עסק?
רישיון עסק ניתן לפרק זמן של שנה, 3 שנים, 5 שנים או 10 שנים, בהתאם לתחום הפעילות של העסק.