פתיחת עוסק מורשה היא תהליך פשוט למדי, אבל כזה שחובה לבצע באופן מסודר ומדויק על-מנת לא ליצור קונפליקטים מיותרים עם רשויות המס השונות. הגופים מולם מתבצע הרישום של העסק החדש – שמוגדר כ”מורשה” משום שהוא מורשה לקזז מהסכום שישלם למס ערך מוסף את המע”מ ששילם במסגרת הרכישות השונות עבור העסק – הם מס הכנסה, ביטוח לאומי וכמובן מס ערך מוסף.
מס ערך מוסף
השלב הראשון הוא באופן טבעי פתיחת התיק במשרדי מע”מ האזוריים בהתאם למקום הפעילות של העסק (ולא לפי כתובת המגורים שלכם!).
לא ניתן לבצע פעולה זו דרך האינטרנט – האפשרויות העומדות בפניכם הן הגעה פיזית למשרדי המע”מ, הסתייעות ברואה חשבון או פנייה לשירות שמציע פתיחת עוסק מורשה אונליין. בכל מקרה המסמכים הנדרשים לצורך רישום זה הם צילום של תעודת הזהות, אישור על חשבון הבנק (או צ’ק מבוטל) וחוזה שכירות של המקום ממנו יפעל העסק (או בעלות על נכס, כמובן). בחלק מהמקרים נדרשת גם תעודה שמספקת הוכחה לגבי הכשרה מקצועית.
מס הכנסה
השלב השני הוא פתיחת תיק במס הכנסה. חשוב להדגיש שניתן לפנות אל מס הכנסה רק לאחר השלמת הפעולה מול מס ערך מוסף. טופס פתיחת עוסק מורשה במס הכנסה נקרא גם טופס 5329 וניתן למלא אותו במשרדים האזוריים. אופציה נוספת היא שליחת הודעה לפקיד מס ההכנסה הרלוונטי. ההודעה צריכה לכלול את שמכם, כתובתכם, מספר הטלפון שלכם, מספר הת.ז., מהות העסק, כתובתו ותאריך פתיחתו.
ביטוח לאומי
הגוף השלישי מולו מתנהלים כשפותחים עסק חדש הוא הביטוח הלאומי. מוסד זה מגדיר כ”עצמאים” רק את מי שעובד בעסק לפחות 20 שעות מדי שבוע ובתנאי שההכנסה היא לפחות 50% מהשכר הממוצע בארץ (או לחילופין עובדים 12 שעות שבועיות והכנסתכם היא 15% מהשכר הממוצע ומעלה).
מה עוד חשוב לדעת על פתיחת עוסק מורשה?
במשרדי מע”מ תקבלו תעודת עוסק מורשה וכדאי כמובן לשמור אותה כך שתוכלו להציג אותו ללקוחותיכם. הדיווח למע”מ ייעשה אחת לחודש (אם ההכנסה הצפויה שלכם היא למעלה מ-1.5 מיליון ₪ בשנה) או אחת לחודשיים. מס הכנסה עשוי לבקש מכם לשלם מקדמות ובנוסף נדרש כמובן דו”ח שנתי. גם לביטוח לאומי יש לשלם מקדמות.